Rusia participă la reuniunea G20. Lavrov, față în față cu liderii mondiali

Pentru ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, reuniunea G20 de pe insula Bali este prima întâlnire față în față cu cei mai aprigi critici ai invaziei ruse în Ucraina.

Reuniunea miniștrilor de externe din cadrul G20 se desfășoară până vineri în Indonezia, țara gazdă, care anul acesta s-a confruntat cu dificila sarcină de a gestiona un summit mondial afectat de presiuni geopolitice și de o criză alimentară mondială pusă pe seama războiului din Ucraina. Joi, securitatea a fost foarte strictă, în timp ce diplomații străini au coborât pe insula tropicală pentru o reuniune în care conflictul dintre Rusia și Ucraina va fi în prim-plan.

Rusia este prezentă la reuniunea G20

Ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat că țara sa și alte națiuni similare vor folosi reuniunea G20 pentru a evidenția impactul războiului: „Ne vom exprima foarte clar în mod colectiv opiniile noastre cu privire la poziția și comportamentul Rusiei”, a declarat ea.

Cina de bun venit de joi va fi prima dată când ministrul de externe al președintelui Vladimir Putin, Lavrov, aflat în funcție de mult timp, se va afla aproape de cei mai vocali opozanți ai invaziei din Ucraina, pe care Moscova a numit-o „operațiune militară specială”. Lavrov a planificat să se întâlnească cu unii omologi din G20 în marja summitului, a relatat agenția rusă de știri TASS, dar miniștrii, inclusiv Annalena Baerbock din Germania și secretarul de stat american Antony Blinken, au exclus întâlniri separate cu Lavrov.

Grupul celor 20 include țări occidentale care au acuzat Moscova de crime de război în Ucraina și au impus sancțiuni, dar și țări precum China, Indonezia, India și Africa de Sud, care au fost mai discrete în răspunsul lor. Unii oficiali americani și europeni au subliniat că reuniunea nu va fi „business as usual”, un purtător de cuvânt al ministrului german de externe afirmând că țările G7 își vor coordona răspunsul față de Lavrov. În 2014, G7 a exclus Rusia din G8 din cauza anexării Crimeei. Înalți oficiali din Marea Britanie, Canada și Statele Unite au părăsit reprezentanții Rusiei în timpul unei reuniuni financiare a G20 la Washington în aprilie.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii