Rusia: Occidentul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei

Conflictul din Ucraina nu justifică utilizarea de către Rusia a armelor nucleare, dar Moscova ar putea decide să își folosească arsenalul nuclear ca răspuns la „agresiunea directă” a țărilor NATO în legătură cu invazia, a declarat marți Rusia la ONU.

În cadrul unei conferințe privind neproliferarea nucleară, diplomatul rus Alexander Trofimov a respins „speculațiile complet nefondate, desprinse de realitate și inacceptabile conform cărora Rusia ar amenința să folosească arme nucleare, în special în Ucraina”. La câteva zile după invazia Rusiei din 24 februarie, Putin a pus forțele de descurajare ale țării – care includ arme nucleare, în stare de alertă maximă, citând ceea ce el a numit declarații agresive ale liderilor NATO și sancțiuni economice occidentale împotriva Moscovei.

Trofimov, un diplomat de rang înalt în cadrul departamentului de neproliferare și control al armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova ar folosi armele nucleare doar ca răspuns la arme de distrugere în masă sau la un atac cu arme convenționale care ar amenința existența statului rus.

„Niciunul dintre aceste două scenarii ipotetice nu este relevant pentru situația din Ucraina”, a declarat Trofimov la conferința ONU pentru revizuirea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

Cu toate acestea, el a acuzat țările NATO de o „confruntare hibridă feroce” împotriva Rusiei, care acum „balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare deschise”.

„O astfel de mișcare ar fi capabilă să declanșeze unul dintre cele două scenarii de urgență descrise în doctrina noastră”, a declarat Trofimov. „În mod evident, noi ne pronunțăm pentru prevenirea acestui lucru, dar dacă țările occidentale încearcă să ne testeze hotărârea, Rusia nu va da înapoi.”

Rusia a acuzat marți Statele Unite de implicare directă în războiul din Ucraina. Moscova a declarat că a răspuns la comentariile unui oficial ucrainean cu privire la modul în care Kievul a folosit lansatoarele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) fabricate și furnizate de SUA, pe baza a ceea ce oficialul a numit imagini excelente din satelit și informații în timp real.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *