Rusia numește Regimentul Azov din Ucraina drept grup „terorist

Instanța supremă din Rusia a desemnat Regimentul Azov, un fost batalion de voluntari cu rădăcini de extremă dreapta care a fost integrat oficial în armata ucraineană, drept organizație „teroristă”.

Decizia luată marți de Curtea Supremă permite pedepse lungi cu închisoarea pentru membrii Azov, care sunt acuzați că adăpostesc ideologia neonazistă și de supremație a albilor. Potrivit codului penal rus, membrii grupărilor „teroriste” riscă până la 10 ani de închisoare, în timp ce liderii și organizatorii acestora pot fi închiși până la 20 de ani.

Regimentul Azov, considerat de ruși grupare „teroristă”

Azov a fost una dintre cele mai importante formațiuni militare ucrainene care luptă alături de armată împotriva trupelor rusești în estul Ucrainei.

Având anterior baza în orașul port Mariupol, din estul Ucrainei, mulți dintre membrii regimentului au fost capturați de forțele rusești atunci când orașul a căzut în luna mai, după un asediu de aproape trei luni. Oficialii din așa-numita Republică Populară Donețk, entitatea susținută de Rusia care revendică Mariupol ca parte a teritoriului său, au declarat în luna mai că luptătorii din Regimentul Azov capturați ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea în conformitate cu legile republicii autoproclamate.

Azov a fost încorporat în mod oficial în Garda Națională a Ucrainei în 2014, deoarece a ajutat la lupta împotriva separatiștilor susținuți de Kremlin în estul Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin s-a referit la prezența unor astfel de unități în cadrul armatei ucrainene ca fiind unul dintre motivele pentru care a lansat așa-numita „operațiune militară specială … de demilitarizare și denazificare a Ucrainei” la 24 februarie.

Ucraina și aliații săi spun că afirmația lui Putin este un pretext flagrant pentru un război de agresiune. Azov a negat că aderă la ideologia nazistă în ansamblul său, dar simbolurile naziste, precum svastica și însemnele SS, abundă pe uniformele și corpurile membrilor săi.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *