Rusia, nou avertisment nuclear: „NATO nu va interveni”

Avertismentul nuclear lansat marți de Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, continuă seria de amenințări emise de Putin și asociații săi în ultimele săptămâni. Analiștii spun că acestea sunt concepute pentru a descuraja Ucraina și Occidentul, lăsând să se înțeleagă că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare tactice pentru a apăra teritoriul recent anexat, unde forțele rusești s-au confruntat cu contraofensive ucrainene puternice în ultimele săptămâni.

Nou avertisment nuclear făcut de Rusia

Avertismentul lui Medvedev diferă de cele anterioare, prin faptul că a prezis pentru prima dată că alianța militară NATO nu va risca un război nuclear și nu va intra direct în războiul din Ucraina, chiar dacă Moscova va lovi Ucraina cu arme nucleare.

„Cred că NATO nu va interveni direct în conflict, chiar și în acest scenariu. Demagogii de peste ocean și din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară”, a declarat Medvedev într-o postare pe Telegram.

Votul privind aderarea la Rusia în patru regiuni ucrainene controlate parțial de Moscova – Kherson, Luhansk, Donețk și Zaporojie – a intrat în a cincea și ultima zi. Occidentul a declarat că nu va recunoaște rezultatul a ceea ce consideră a fi un referendum ilegal.

Oficialii guvernamentali ruși au avertizat în repetate rânduri că ar putea folosi arme nucleare pentru a apăra noul teritoriu, în cazul în care forțele Kievului, care controlează deja o parte din acesta, vor încerca să ia ceea ce Moscova spune că va considera în curând ca fiind teritoriul său suveran.

Cum răspunde Occidentul

NATO și Statele Unite nu au detaliat în mod public modul în care ar răspunde unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, dar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat duminică pentru CBS că Washingtonul a explicat Moscovei ceea ce a descris ca fiind „consecințe catastrofale” pentru Rusia.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat într-un interviu acordat ziarului elvețian Blick că Ucraina se pregătește pentru posibilitatea unui atac nuclear rusesc, dar a spus că sarcina de a descuraja Rusia revine statelor dotate cu arme nucleare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *