Din 2019, Vladimir Putin și-a intensificat planul de a separa Rusia de internetul global. Legea suverană privind internetul, care a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut, le-a dat practic oficialilor puterea de a bloca accesul la anumite site-uri web utilizatorilor din Rusia.
De atunci, oficialii ruși au enunțat în mod continuu noi politici și măsuri pentru a controla internetul, sporind puterile de cenzură și supraveghere ale statului. Fiecare mișcare de acest gen continuă să împingă Rusia către o versiune tot mai izolată și mai autoritară – restrângând drepturile celor din interiorul graniței sale și dăunând ideilor fundamentale ale unei rețele web deschise.
„Invazia Ucrainei de către Rusia a creat un pretext suplimentar pentru intensificarea acestei cenzuri draconice, dar și pentru adoptarea mai multor legi abuzive, care pun mai mulți oameni sub amenințarea urmăririi penale”, spune Tanya Lokot, profesor în mass-media digitală și societate la Universitatea Dublin City, care cercetează drepturile digitale și libertatea internetului.
Contextul actual
În ultimele două luni, oficialii ruși au făcut mai multe anunțuri politice sau legale care urmăresc să intensifice controlul asupra internetului și asupra ecosistemului tehnologic al țării.
Din iulie până acum, legiuitorii au propus crearea unui magazin de aplicații rusesc care să fie instalat pe telefoanele noi și au introdus o lege care ar putea limita mutarea datelor oamenilor în afara țării.
Parlamentul Rusiei a votat, de asemenea, pentru a permite ca datele biometrice ale oamenilor să fie colectate de la bănci și adăugate într-o bază de big data.
De asemenea, s-au acordat sancțiuni și diferiților giganți ai tehnologiei, cum ar fi Google și Apple, care au fost amendați cu 374 de milioane de dolari pentru că nu s-au încadrat în acest criteriu de stocare a datelor pe teritoriul Rusiei și au transferat aceste tipuri de date către SUA.
În iunie, Rusia și-a înăsprit legile privind „agențiile străine”, reprimând utilizarea VPN-urilor, și anunțând o bază de date care colectează codurile IMEI ale telefoanelor mobile.
De asemenea, oficialii au fost sfătuiți să nu folosească software-uri străine pentru conferințe video, cum ar fi Zoom și aplicații de mesagerie instantanee și s-a lansat un proiect de lege care ar opri utilizarea software-urilor străine în infrastructura critică a țării până în 2025.
Combinate, aceste politici – dacă vor fi adoptate integral – vor spori supravegherea utilizării tehnologiei de către ruși și vor consolida și mai mult controlul statului asupra comunicațiilor.