Rusia, în „război veșnic” împotriva Occidentului

După mai bine de un an de la o invazie care, conform planificării rusești, ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, regimul lui Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict de mai mulți ani.

Vorbind recent în fața muncitorilor de la o fabrică de aviație din regiunea Buriatia, Putin a prezentat încă o dată războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei. „Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a declarat președintele.

Acesta a urmat un model de discursuri recente, a declarat analistul politic Maxim Trudolyubov pentru The Guardian, în care liderul rus a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război pentru totdeauna” cu Occidentul.

„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar și nici un sfârșit previzibil”, a declarat Trudolyubov.

În timpul discursului „stării națiunii” al lui Putin, urmărit îndeaproape luna trecută, liderul rus a repetat unele dintre numeroasele nemulțumiri pe care le are față de Occident, subliniind că Moscova lupta pentru supraviețuirea națională și că va învinge în cele din urmă. Mesajul subtil voalat adresat oamenilor, a spus Trudolyubov, a fost că războiul din Ucraina nu se va termina prea curând și că rușii trebuie să învețe să trăiască cu el.

Un diplomat occidental de la Moscova a descris mesajul lui Putin din discurs ca o pregătire a publicului rus pentru „războiul care nu se termină niciodată”. Diplomatul a mai spus că nu este clar că Putin ar putea accepta o înfrângere în conflict, deoarece nu pare că „înțelege cum să piardă”. Alții au remarcat că liderul rus, care, potrivit serviciilor de informații occidentale, ia personal decizii operaționale și tactice în Ucraina, a încetat să mai discute situația de pe frontul din Ucraina în comentariile sale publice.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *