Putin apelează la mercenarii Wagner

Președintele rus Vladimir Putin a solicitat unui fost apropiat al oligarhului Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari Wagner, să pregătească voluntari pentru a participa la luptele din Ucraina. Anunțul a fost făcut public vineri printr-un comunicat de presă al Kremlinului.

Potrivit comunicatului, Putin i-a transmis lui Andrei Troșev, supranumit „Sedoi” (Căruntul, în rusă), că va fi implicat în pregătirea unităților de voluntari, cu misiunea principală de a opera în zona operațiunilor militare speciale din Ucraina. Troșev, un colonel în retragere și un apropiat al lui Prigojin, este cunoscut pentru experiența sa în operațiunile grupului Wagner, inclusiv cele din Siria.

Andrei Troșev este subiectul unor sancțiuni europene, conform unui document al Bruxellesului datat la sfârșitul anului 2021, deoarece a fost direct implicat în operațiunile militare ale grupului Wagner. Această nouă dezvăluire vine în contextul în care la sfârșitul lunii iunie, Kremlinul a oferit mercenarilor trei opțiuni: să se alăture armatei ruse, să se reintegreze în societatea civilă sau să plece în exil în Belarus.

Cu moartea liderului lor, Evgheni Prigojin, la sfârșitul lunii august, după prăbușirea avionului său, incertitudinile cu privire la soarta mercenarilor au crescut, iar această mișcare a președintelui Putin pare să adauge un nou element în ecuația conflictului din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *