Rusia intensifică atacurile în Ucraina în urma summit-ului NATO

Rusia și-a continuat joi ofensiva în Ucraina, după ce NATO a catalogat Moscova drept cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității occidentale și a convenit asupra unor planuri de modernizare a forțelor armate asediate ale Kievului.

Atacurile rușilor se intensifică în Ucraina

Autoritățile ucrainene au declarat că încearcă să evacueze locuitorii din orașul Lysychansk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, focarul atacurilor Rusiei, unde aproximativ 15.000 de persoane au rămas sub bombardamente neîncetate. „Luptele continuă tot timpul. Rușii sunt în permanență în ofensivă. Nu există nicio încetare”, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai pentru televiziunea ucraineană. Trupele rusești au atacat rafinăria de petrol din Lysychansk joi dimineață, a scris ulterior Gaidai pe Telegram.

Ambasadorul autoproclamatei Republici Populare Luhansk a declarat pentru agenția de știri rusă RIA că rafinăria de petrol din Lysychansk este acum controlată în totalitate de forțele ruse și pro-ruse, iar toate drumurile spre Lysychansk se află, de asemenea, sub controlul acestora. Forțele rusești încearcă să încercuiască Lysychansk în timp ce încearcă să captureze regiunea Donbas, care cuprinde provinciile Donețk și Luhansk.

Suedia și Finlanda se alătură NATO

La summitul de miercuri, dominat de invazia Rusiei în Ucraina și de tulburările geopolitice pe care le-a provocat, NATO a invitat Suedia și Finlanda să se alăture și a promis o creștere de șapte ori începând din 2023 a forțelor de luptă în stare de alertă maximă de-a lungul flancului său estic. Ca reacție, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va înființa infrastructuri în Finlanda și Suedia după ce acestea se vor alătura alianței militare conduse de SUA. Putin a fost citat de agențiile de presă rusești spunând că nu poate exclude că vor apărea tensiuni în relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm în urma aderării acestora la NATO.

Președintele american Joe Biden a anunțat mai multe desfășurări de forțe terestre, maritime și aeriene în Europa, din Spania, în vest, până în România și Polonia, la granița cu Ucraina. Printre acestea se numără un cartier general permanent al armatei cu un batalion de însoțire în Polonia, prima desfășurare americană cu normă întreagă la periferia estică a NATO.

„Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa și a creat cea mai mare criză de securitate în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, angajându-se să pună 300.000 de soldați NATO în stare de alertă ridicată începând cu 2023.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii