Rusia acuză SUA pentru scurgerile de gaze din Marea Baltică: „Joe Biden este obligat să răspundă”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream au avut loc într-o zonă controlată de serviciile de informații americane, a anunțat joi agenția de presă RIA Novosti.

În ultimele zile, statele membre ale Uniunii Europene au investigat scurgeri bruște și inexplicabile la gazoductele de sub Marea Baltică. Conductele fac legătura între Rusia și Germania și s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice, deoarece Moscova a tăiat livrările de gaze către Europa ca represalii suspecte la sancțiunile occidentale după invazia din Ucraina.

Rusia sugerează că SUA ar fi implicate în scurgerile de gaze din Marea Baltică

Rusia a pus sub semnul întrebării dacă SUA au provocat scurgeri din gazoductele submarine din Europa, acte care au fost puse pe seama unui sabotaj. O abordare pe care oficialii americani au calificat-o fără menajamente drept „ridicolă”.

Președintele Joe „Biden este obligat să răspundă la întrebarea dacă SUA și-au pus în aplicare amenințarea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe rețelele de socializare.

Washingtonul a respins insinuările anterioare ale Moscovei că s-ar afla în spatele scurgerilor, calificându-le drept „ridicole”: „Știm cu toții că Rusia are o lungă istorie de răspândire a dezinformării și o face din nou aici”. Rusia a declarat că sugestiile oficialilor europeni potrivit cărora Moscova a sabotat conductele sunt „stupide”.

blank

Garda de Coastă suedeză a declarat joi că a fost descoperită o a patra scurgere, după ce alte trei scurgeri au fost confirmate la începutul acestei săptămâni: „Există două scurgeri pe partea suedeză și două scurgeri pe partea daneză”.

Deși conductele, operate de un consorțiu deținut majoritar de gigantul rus Gazprom, nu sunt în prezent în funcțiune, ambele conțin încă gaz. Serviciul de securitate FSB al Rusiei investighează deteriorarea conductelor ca fiind „terorism internațional”, a declarat agenția de știri Interfax, care a citat biroul procurorului general.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *