Rusia încearcă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Rusia va încerca marți să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în ciuda criticilor aprinse din partea Occidentului cu privire la invazia sa în Ucraina. Organizația de știri AFP relatează că Rusia, care a fost exclusă din acest organism cu sediul la Geneva în urma invaziei Ucrainei din anul precedent, va fi supusă unui vot al Adunării Generale pentru a obține un nou loc pentru mandatul 2024-2026.

Acest vot survine la doar câteva zile după ce un atac cu rachete rusești asupra satului ucrainean Groza a provocat moartea a peste 50 de persoane, deși atenția globală s-a îndreptat ulterior către conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas. Reprezentatul Albaniei, candidată pentru un loc în Consiliu și un critic ferm al invaziei ruse, a subliniat că Adunarea Generală a ONU are o decizie crucială de luat pentru a „arăta că nu e dispusă să numească un piroman în locul unui pompier”.

Cu 47 de membri în total, Consiliul pentru Drepturile Omului are locuri repartizate pe regiuni, iar acest an aduce o competiție acerbă, cu două grupuri regionale având mai mulți candidați decât locuri disponibile. În America Latină, Brazilia, Cuba, Republica Dominicană și Peru se luptă pentru trei locuri, în timp ce în Europa de Est, Albania, Bulgaria și Rusia concurează pentru două locuri. Votul va fi secret, și va testa afirmația Rusiei cu privire la sprijinul din partea țărilor în curs de dezvoltare, care se simt obosite de ajutorul financiar masiv acordat de Occident Ucrainei.

În aprilie 2022, 93 de țări au votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliu, în timp ce 24 s-au opus. Cu toate acestea, votul împotriva Rusiei a fost mai puțin dezechilibrat decât alte rezoluții care susțineau integritatea teritorială a Ucrainei și au fost aprobate de aproximativ 140 de țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *