Rusia impune restricții de călătorie pentru oficialii săi

Rusia a intensificat controlul asupra călătoriilor în străinătate pentru anumiți oficiali, într-o încercare de a proteja secretele de stat de potențialele amenințări din occident, susțin agențiile internaționale de presă, citând multiple surse rusești relevante.

Conform acestor rapoarte, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a impus presiuni asupra angajaților din ministerele rusești pentru a nu părăsi țara, chiar și pentru a vizita state „prietene” precum Uzbekistan sau Belarus, care nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina din februarie 2022.

„Nu poți merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus”, a transmis o sursă jurnaliștilor, subliniind că orice deplasare necesită aprobare prealabilă.

Aceste măsuri draconice au fost justificate de teama că oficialii ruși ar putea fi expuși la capcane și forțați să divulge informații sensibile care ar afecta securitatea națională a Rusiei. Există preocupări și cu privire la posibilitatea ca acești oficiali să fie reținuți sau extrădați în țări occidentale, sub amenințarea dezvăluirii acestor secrete.

Definiția „secretului de stat” în Rusia a fost deja una largă și s-a extins și mai mult după invadarea Ucrainei, incluzând informații ce vizează nu doar securitatea militară sau nucleară, ci și aspecte economice, precum rezervele, producția și consumul de resurse naturale, politici economice și alte descoperiri științifice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *