Rusia dă startul exercițiilor militare cu China și India

Rusia a lansat azi exerciții militare, ce vor dura o săptămână, la care vor participa și forțe din China, India și alte țări asiatice. ”Vostok 2022” indică o cooperare tot mai mare în domeniul apărării între Moscova și Beijing, pe fondul tensiunilor cu SUA.

Exerciții militare comune în Extremul Orient

Manevrele pe scară largă par, de asemenea, menite să demonstreze că Rusia are suficientă putere militară pentru exerciții enorme, chiar dacă trupele sale sunt angajate în acțiuni în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiul Vostok 2022 (Est 2022) se va desfășura până la 7 septembrie, în șapte poligoane de tragere din Orientul Îndepărtat al Rusiei și în Marea Japoniei. Vor fi implicați peste 50.000 de soldați, cu 140 de avioane și 60 de nave de război.

Șeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gerasimov, va coordona exercițiile, la care vor participa și trupe din mai multe țări ex-sovietice plus China, India, Laos, Mongolia, Nicaragua și Siria.

Ministerul Apărării a precizat că forțele navale ruse și chineze vor „desfășura acțiuni comune pentru a asigura comunicațiile maritime, zonele de activitate economică maritimă și sprijinul pentru trupele terestre din zonele litorale” din Marea Japoniei.

Cooperarea cu China se intensifică

Putin și președintele chinez Xi Jinping au dezvoltat legături personale puternice, pentru a consolida un „parteneriat strategic” între foștii rivali comuniști, în timp ce ambii sunt în rivalitate cu Statele Unite. China a refuzat să critice invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că Statele Unite sunt „principalul instigator” al conflictului prin susținerea expansiunii NATO și prin sancțiunile impuse Moscovei.

În schimb, Rusia a sprijinit puternic China pe fondul tensiunilor cu SUA, provocate de recenta vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan. Președintele rus, Vladimir Putin, a comparat sprijinul SUA pentru Ucraina și Taiwan, afirmând că ambele situații ilustrează eforturile americane de a alimenta instabilitatea globală.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *