Penurie: Rusia cere Kazahstanului 100.000 de tone de benzină

Unul dintre cei mai mai exportatori de petrol la nivel mondial, Rusia a ajuns să se confrunte cu o penurie de combustibil, din cauza războiului pe care îl poartă în Ucraina.

După Belarus, guvernul rus a cerut recent și Kazahastanului să constituie o rezervă de 100.000 de tone de benzină, pe care să fie gata să i-o livreze.

Potrivit Reuters, care citează trei surse din industrie, un acord privind utilizarea rezervelor Kazahastanului pentru Rusia a fost deja convenit.

În tot acest timp, ministerul Energiei din Kazahstan susține că nu a primit o solicitare din partea Kremlinului, iar ministerul rus al energiei nu comentează informația, la solicitarea Reuters.

Penuria de combustibil vine pe fondul războiului. Se apreciază că atacurile cu drone ale Ucrainei au eliminat aproximativ 14% din capacitatea rusă de rafinare a petrolului primar, la sfârşitul lunii martie.

În ciuda acestui fapt, autorităţile ruse susțin că situaţia de pe pieţele interne de combustibil este stabilă, iar stocurile sale sunt suficient de mari.

Pe plan intern, pentru a preveni penuria acută de combustibil, Moscova a impus o interdicţie a exportului de benzină timp de şase luni, de la 1 martie.

Potrivit News.ro, rezervele de benzină ale Kazahstanului erau de 307.700 de tone, la 5 aprilie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *