Rusia bombardează Donețk

Forțele armate din Rusia au lovit marți ținte în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, pentru a pregăti terenul pentru o așteptată ofensivă blindată în încercarea de a cuceri noi teritorii. Războiul, care durează de cinci luni, a intrat într-o nouă fază. Atacurile, raportate de guvernatorul regiunii și de armata rusă, au urmat cuceririi de către ruși a orașului ucrainean Lysychansk, duminică, o mișcare care i-a conferit controlul total al regiunii Luhansk, unul dintre principalele sale obiective de război.

Rusia lansează noi atacuri cu rachete

Forțele ucrainene care s-au retras din Lysychansk la sfârșitul săptămânii au ocupat marți noi linii de apărare în Donețk, potrivit lui Serhiy Gaidai, guvernatorul ucrainean din Luhansk.

„Sloviansk și Kramatorsk au fost bombardate. Ele sunt acum și principala linie de asalt a inamicului dinspre direcția Lyman. Nu există niciun loc sigur fără bombardamente în regiunea Donețk”, a declarat el.

Ministerul rus al Apărării, care afirmă că nu vizează zone rezidențiale, a declarat că a folosit ceea ce a numit arme de înaltă precizie pentru a distruge centrele de comandă și artileria din Donețk, unde Ucraina controlează încă principalele orașe.

Vladimir Putin le-a transmis trupelor implicate în capturarea orașului Luhansk, care ar face parte, de asemenea, din orice încercare de a ocupa orașele din Donețk, să se „odihnească și să-și recupereze pregătirea militară”, în timp ce unitățile din alte părți ale Ucrainei continuă să lupte.

Ambele părți au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului orașelor Lysychansk și Sievierodonetsk.

Un reporter Reuters care a vizitat Lysychansk, luni, a găsit distrugeri pe scară largă și puțini locuitori într-un oraș în care locuiau cândva aproape 100.000 de oameni.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii