Rusia avertizează NATO despre utilizarea avioanelor F-16 în Ucraina de către România, Polonia și Slovacia

În cadrul negocierilor de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, șeful delegației Rusiei, Konstantin Gavrilov, a avertizat că Rusia va considera folosirea avioanelor de vânătoare F-16 de la bazele aeriene din România, Polonia și Slovacia drept participare la conflictul din Ucraina.

Acest avertisment vine în contextul planurilor NATO de a furniza avioane de luptă F-16 către Ucraina, conform anunțului făcut de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Gavrilov a subliniat că, în cazul distrugerii semnificative a structurii aerodromurilor din Ucraina, avioanele F-16 livrate Kievului ar putea decola de la bazele aeriene din aceste state, fapt ce va fi perceput ca o implicare directă a acestora în conflict.

Declarația oficialului rus vine în sprijinul amenințărilor exprimate anterior de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, care a avertizat că avioanele F-16 vor fi considerate o țintă „corectă” pentru Rusia dacă vor fi staționate în țările NATO.

Gavrilov a acuzat Statele Unite și aliații săi că generează amenințări la adresa securității Rusiei la granițele de vest, iar orientările doctrinare naționale și de coaliție ale țărilor NATO sunt văzute drept pretenții de dominație globală și regională, planificate să fie obținute prin forța militară.

Facebook

Comentarii

91 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *