Rusia, avertisment pentru Occident: Vă putem ținti sateliții comerciali

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că sateliții comerciali ai Statelor Unite și ai aliaților săi ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă aceștia ar fi implicați în războiul din Ucraina.

Rusia, care în 1957 a lansat în spațiu Sputnik 1, primul satelit creat de om, iar în 1961 a plasat primul om în spațiul cosmic, are o capacitate spațială ofensivă semnificativă, la fel ca și Statele Unite și China. În 2021, Rusia a lansat o rachetă antisatelit pentru a distruge unul dintre propriii sateliți.

Konstantin Vorontsov, director adjunct al departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat la Națiunile Unite că Statele Unite și aliații săi încearcă să folosească spațiul pentru a impune dominația occidentală.

Vorontsov a declarat că utilizarea sateliților occidentali pentru a ajuta efortul de război ucrainean este „o tendință extrem de periculoasă”. „Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru un atac de represalii”, a declarat Vorontsov în fața primei comisii a Națiunilor Unite, adăugând că utilizarea de către Occident a unor astfel de sateliți pentru a sprijini Ucraina este „o provocare”.

„Vorbim despre implicarea unor componente ale infrastructurii spațiale civile, inclusiv comerciale, de către Statele Unite și aliații lor în conflicte armate”, a declarat Vorontsov, citat la Națiunile Unite.

Vorontsov nu a menționat nicio companie de sateliți anume, deși Elon Musk a declarat la începutul acestei luni că firma sa de rachete, SpaceX, va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, invocând nevoia de „fapte bune”.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *