Rusia amenință Bulgaria, după expulzarea diplomaților

Ministrul de externe din Rusia Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va răspunde cu aceeași monedă la expulzarea de către Bulgaria a 70 de diplomați ruși. Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat săptămâna trecută că va cere Moscovei să își închidă ambasada de la Sofia din cauza expulzărilor.

Rusia susține că va răspunde cu aceeași monedă

Premierul demisionar al Bulgariei, Kiril Petkov, a respins un ultimatum rusesc de a reveni asupra deciziei de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus până vineri la prânz și l-a numit pe ministrul de finanțe al țării ca posibil succesor al său. În urma declarațiilor sale, Lavrov a răspuns că Moscova nu va rămâne impasibilă în fața acestei decizii vor exista repercursiuni.

Națiunea balcanică, stat membru al UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită în ultimele zile de tulburări politice, în urma cărora parlamentul a votat în urmă cu aproximativ două săptămâni o moțiune de cenzură împotriva guvernului de coaliție, iar Petkov a anunțat săptămâna trecută expulzarea rușilor din motive de spionaj.

Rusia a răspuns printr-un ultimatum, care includea o amenințare de închidere a ambasadei Rusiei dacă Sofia nu anulează expulzările, o măsură condamnată de UE ca fiind nejustificată. Petkov a spus într-o declarație video că atitudinea Rusiei este inacceptabil: „Nu vom permite Bulgariei să ia o cale greșită. Nu vom permite diplomaților străini să dea ultimatumuri statului bulgar (pentru a se conforma cererilor lor) până la prânz”, a declarat el.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii