Rusia: Atacul asupra Crimeei va declanșa „Ziua Judecății”

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia și orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns demn de „Ziua Judecății”, a declarat duminică fostul președinte Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un președinte pro-Moscova de la Kiev a fost răsturnat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi și separatiștii înarmați pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei. În cazul unui atac asupra Crimeei, Medvedev a fost citat de agenția de presă TASS, care a declarat: „Ziua Judecății va veni foarte repede și foarte dur. Va fi foarte greu de ascuns”.

Rusia amenință în privința atacului asupra Crimeei

Medvedev nu a dat detalii, dar a avertizat anterior Statele Unite asupra pericolelor pe care le implică încercarea de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia pentru acțiunile sale din Ucraina, afirmând că acest lucru ar putea pune în pericol omenirea. Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaște ca parte a Ucrainei, ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS fabricate în SUA, desfășurate recent de Kiev în lupta cu forțele rusești.

Anterior, duminică, agenția de știri Interfax l-a citat pe Medvedev spunându-le veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial: „Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi”.

„Aceasta este o amenințare directă și explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a declarat Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Vadym Skibitskyi, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosit asupra unor ținte din Crimeea. El a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea și din Marea Neagră și, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ținte justificate. Crimeea are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii