Rusia dă vina pe SUA pentru restricțiile de tranzit spre Kaliningrad

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, vineri, SUA pentru interdicția lituaniană privind trecerea mărfurilor sancționate de pe teritoriul Rusiei către enclava rusă Kaliningrad. Decizia Lituaniei a amplificat tensiunile dintre Moscova și Occident.

Rusia susține că SUA a fost implicată

„Așa-numitul „Occident colectiv”, la instrucțiunile explicite ale Casei Albe, a impus o interdicție asupra tranzitului feroviar al unei game largi de bunuri prin regiunea Kaliningrad”, a declarat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat publicat vineri. Acesta a precizat că măsura face parte dintr-un tipar de „acțiuni din ce în ce mai ostile din partea americanilor” față de Rusia.

Lituania, membră a Uniunii Europene, a început, de sâmbăta trecută, să blocheze tranzitul bunurilor rusești care intră sub incidența sancțiunilor UE, după ce au intrat în vigoare noi restricții. Moscova a criticat această măsură, numind-o o „blocadă” și a promis un răspuns dur. Vilnius a declarat că este pregătit în cazul în care Rusia deconectează Lituania de la rețeaua energetică regională.

Oficialii ruși au estimat că interdicția din partea lituaniană va opri circa 30% – 50% din traficul de mărfuri, dar au precizat că mărfurile pot fi redirecționate rapid spre navele care traversează Marea Baltică.

Lituania a răspuns acuzațiilor

Prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte a declarat miercuri că afirmațiile rusești privind o blocadă sunt false. Ea a declarat că tranzitul de pasageri a continuat fără întrerupere și că mărfurile afectate reprezintă doar 1% din totalul tranzitului rusesc de mărfuri către Kaliningrad. De asemenea, Moscova a declarat vineri că refuzul Washingtonului de a renunța la sancțiunile privind spațiul aerian, pentru a permite unui avion rusesc să zboare în Statele Unite pentru a prelua diplomații ruși, a arătat că apelurile sale la continuarea dialogului nu sunt autentice.

Având în vedere deteriorarea relațiilor, Rusia a declarat că este „imposibil” să organizeze consultări la nivel de experți cu Washingtonul pe o serie de probleme bilaterale, ce ar fi trebuit să aibă loc în viitorul apropiat. Nu s-a precizat la ce probleme se referă sau când ar fi trebuit să aibă loc discuțiile.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii