Rusia aruncă vina asupra Europei în criza gazelor naturale

Luni, Rusia a acuzat Occidentul că a declanșat cea mai gravă criză europeană de aprovizionare cu gaze din toate timpurile și a avertizat Grupul celor șapte economii avansate că Moscova va lua măsuri de retorsiune în legătură cu planul său de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

De când a ordonat invazia din 24 februarie a Ucrainei, președintele Vladimir Putin spune că Statele Unite și aliații săi au pornit un război economic împotriva Rusiei cu cele mai severe sancțiuni din istoria modernă, avertizând că se vor confrunta cu o criză energetică ca urmare a acestui fapt.

Rusia susține că Europa este de vină pentru criza gazelor naturale

De când a început războiul, clienții Uniunii Europene s-au angajat să își reducă dependența de energia rusă, în timp ce Rusia a tăiat sau a oprit livrările pe trei dintre cele mai mari gazoducte spre vest, în timp ce livrările de petrol au fost redirecționate spre est.

Gigantul rus Gazprom a declarat vineri că gazoductul Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, va rămâne închis, deoarece o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor cu ridicata ale gazelor naturale.

„Problemele cu aprovizionarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie. Observăm încercări neîncetate de a transfera responsabilitatea și vina asupra noastră. Respingem categoric acest lucru și insistăm asupra faptului că Occidentul colectiv, în acest caz, UE, Canada, Marea Britanie, este de vină pentru faptul că situația a ajuns în punctul în care se află acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice.

Întrebat dacă Nord Stream va relua pomparea în cazul în care sancțiunile vor fi relaxate, Peskov a spus „Categoric”. Țările UE au respins în repetate rânduri linia Moscovei, acuzând-o că armează aprovizionarea cu energie, iar luni, purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că ultima creștere a prețului la gaze face parte din strategia lui Putin.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *