Rusia ar fi pierdut 3.000 de tancuri, în doi ani de război

Rusia ar fi pierdut peste 3.000 de tancuri în războiul cu Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri care pot înlocui pierderile, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional de Studii Strategice din Londra, citat de Agerpres.

Documentul menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar de tancuri de care dispuneau înainte de invadarea teritoriului ucrainean.

Ucraina a suferit, la rândul său, pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile, observă IISS.

Studiul mai spune că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, ceea ce înseamnă că ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar dacă nu ar mai fabrica alte echipamente noi.

Forţele ruse ar dispune în prezent de 1.750 de tancuri – de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne. Armata rusă ar mai avea pe stocuri încă 4.000 de blindate și există planuri pentru reluarea producției de tancuri T-80.

În aceste condiţii, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *