Rusia apelează la Kazakhstan pentru noi recruți: 5000 de dolari pentru fiecare cetățean care se înrolează

O serie de reclame care oferă plăți imediate de peste 5.000 de dolari au apărut pe ecranele utilizatorilor de internet din Kazakhstan. Aceste reclame, concepute strategic pentru a-i viza pe cetățenii kazahi, au aprins o dezbatere cu privire la relația complexă dintre Kazahstan și Rusia, precum și legalitatea și implicațiile etice ale atragerii indivizilor în armata rusă pentru câștiguri monetare.

Reclamele care prezintă atât steagul Rusiei, cât și al Kazakhstanului, însoțite de sloganul „Umăr la umăr” au atras atenția cetățenilor cu o plată unică substanțială de 495.000 de ruble rusești (4.836 de euro) la semnarea unui contract cu armata rusă. În plus, recruților li se promite un salariu lunar care începe de la minim 190.000 de ruble (1900 de euro), împreună cu alte beneficii suplimentare nedezvăluite.

Reclamele redirecționează persoanele interesate către un site care promovează oportunitatea de a se alătura armatei ruse, în special în regiunea Sahalin situată în Orientul Îndepărtat al țării. Site-ul web pare a fi proprietatea Agenției pentru Dezvoltarea Capitalului Uman din regiunea Sakhalin, o organizație înființată de guvernul local. Întrebați despre plasarea acestor reclame, operatorii de call center nu au oferit niciun detaliu, iar organizația a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de Reuters via e-mail.

Întrebări legate de legalitatea și etica acestor anunțuri

Deși stimulentele financiare substanțiale pot părea atrăgătoare pentru mulți, este esențial să luăm în considerare dimensiunile legale și etice ale unor astfel de eforturi de recrutare. Angajarea în conflicte militare în străinătate pentru câștiguri monetare este interzisă de legea kazahă. Cu toate acestea, recompensele financiare i-au determinat pe cetățenii altor foste națiuni sovietice din Asia Centrală să se înroleze în armata rusă sau să se alăture unor grupuri private de mercenari, cum ar fi Grupul Wagner

Kazahstanul, o fostă republică sovietică care împarte granița cu Rusia, a fost văzută din punct de vedere istoric drept unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei. Cu o populație de peste 3 milioane de etnici ruși, țara a menținut legături culturale și politice cu vecinul său mai mare. Cu toate acestea, pe măsură ce tensiunile cresc din cauza conflictului ucrainean, poziția guvernului kazah s-a îndepărtat de aspirațiile Moscovei. Spre deosebire de „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, conducerea Kazahstanului a pledat fără echivoc pentru pacea în regiune.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *