Rusia anunță consultări populare pentru stabilirea frontierelor regiunilor anexate

Rusia va consulta populaţia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres. „Vom continua să consultăm populaţia acestor regiuni”, a declarat Peskov.

Regiunile Doneţk şi Lugansk au fost anexate în totalitatea lor, Moscova recunoscând suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfârşitul lunii februarie, chiar înaintea declanşării ofensivei ruse în Ucraina. Dar Kremlinul a indicat săptămâna trecută că este nevoie de clarificarea frontierelor regiunilor Herson şi Zaporojie.

Potrivit Institutului pentru Studiu Războiului, Rusia ar controla 72% din suprafaţa regiunii Zaporojie şi circa 88% din cea a Hersonului.

”Tocmai orientarea Ucrainei către NATO a fost unul dintre motivele operaţiunii militare” – Dmitri Peskov

În acelaşi timp, Kremlinul a declarat, astăzi, că monitorizează îndeaproape situaţia legată de dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la o aderare rapidă la alianţă, transmite Agerpres.

„Urmărim cu multă atenţie această decizie. Reamintim că tocmai orientarea Ucrainei către NATO şi confirmarea viitoarei apartenenţe la Alianţa Nord-Atlantică a fost unul dintre motivele operaţiunii militare speciale ruse”, a declarat Dmitri Peskov, remarcând că ţările NATO au reacţionat ”diferit” la recentele declaraţii ale Kievului. „Există ţări care susţin aderarea rapidă a acesteia, iar altele nu. În orice caz, toate evocă principiul consensului”, a spus el.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat săptămâna trecută că uşile NATO „rămân deschise” pentru Ucraina, dar a reamintit Kievului că există un proces de urmat pentru a deveni membru al alianţei. Blinken a evitat, în schimb, să răspundă la întrebarea dacă ţara sa ar susţine o procedură de urgenţă pentru aderarea Ucrainei la NATO, așa cum este cea urmată de Suedia şi Finlanda, în acest an.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat aderarea la NATO la 30 septembrie, ca răspuns la anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *