Rusia amplasează un sistem de rachete în coasta Japoniei

Ministerul rus al Apărării a declarat că a desfășurat sisteme mobile de rachete de apărare de coastă în arhipelagul Kurile, situat strategic între Japonia și peninsula rusă Kamciatka.

Japonia revendică insulele Kurile, deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile nordice, o dispută teritorială care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au cucerit de la Japonia.

Sistemele rusești Bastion, care au rachete cu o rază de zbor de până la 500 km, au fost desfășurate pe insula Paramushir, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. „Militarii de coastă ai Flotei Pacificului vor veghea 24 de ore din 24 pentru a controla zona de apă adiacentă și zonele strâmtorii”, a precizat acesta.

Ministerul a precizat că o tabără militară a fost înființată pe Paramushir, cu facilități care permit serviciul pe tot parcursul anului, cazare, recreere și hrană pentru personal. Această desfășurare vine la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua, a precizat ministerul într-un comunicat.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, adăugând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Orientul Îndepărtat, în tandem cu invazia Moscovei în Ucraina. Rusia numește invazia o „operațiune specială”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *