Rusia își reia participarea la acordul pentru exportul de cereale pe Marea Neagră

Rusia a declarat miercuri că își va reînnoi participarea la pactul care îi permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, la doar patru zile după ce și-a suspendat rolul din cadrul acestuia.

Moscova s-a retras din acest acord în weekend, invocând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră din cauza unui atac cu drone asupra flotei sale de acolo.

Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că „Federația Rusă consideră că garanțiile primite în acest moment par suficiente pentru a relua implementarea acordului”.

Întoarcerea la 180o vine în urma unui apel telefonic între președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan ce a avut loc marți, dar și în urma conversațiilor repetate între miniștrii apărării.

Declarația a reprezentat o întorsătură a Moscovei, care a declarat anterior că ar fi riscant și inacceptabil ca navele să continue să navigheze prin coridorul umanitar stabilit în cadrul unui acord intermediat de Turcia și ONU în iulie.

În ciuda retragerii Rusiei, navele au continuat să exporte cereale ucrainene, iar luni a fost transportat un volum record.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaya a declarat că anunțul de miercuri reprezintă o recunoaștere a lui Putin că nu poate bloca transporturile.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *