Rusia a convocat ambasada Marii Britanii în urma unor comentarii „ofensatoare”

Rusia a declarat joi că l-a convocat pe ambasadorul britanic pentru a protesta ferm împotriva declarațiilor „ofensatoare” ale Marii Britanii, inclusiv în legătură cu presupusele amenințări ale Rusiei de a folosi arme nucleare.

Rusia, „ofensată” de comentariile oficialilor britanici

Ministerul rus de Externe a declarat că a adresat reproșul ambasadoarei Deborah Bronnert din cauza „declarațiilor franc grosolane ale conducerii britanice cu privire la Rusia, la liderul său și la reprezentanții oficiali ai autorităților, precum și la poporul rus”. Acesta a declarat că Bronnert a primit un memorandum în care se preciza că „retorica ofensivă din partea reprezentanților autorităților britanice este inacceptabilă. Într-o societate politicoasă, se obișnuiește să ne cerem scuze pentru astfel de declarații”.

Ministerul a precizat că Rusia i-a spus că a obiectat față de declarațiile britanice care conțin „informații false în mod deliberat, în special despre presupusele „amenințări rusești de a folosi arme nucleare””. Niciun comentariu imediat nu a fost disponibil din partea Biroului de Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii. Secretarul britanic al apărării Ben Wallace a declarat într-un interviu radiofonic în această săptămână că președintele rus Vladimir Putin are „sindromul omului mic”, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, este „ca o turnură de comedie își face declarația în fiecare săptămână amenințând că va bombarda toată lumea”.

Kremlinul a condamnat replicile premierului Boris Johnson

Războiul din Ucraina a distrus relațiile Rusiei cu majoritatea țărilor occidentale, dar deseori își rezervă un vitriol special pentru Marea Britanie, care s-a poziționat ca un susținător de frunte al Kievului, atât în ceea ce privește sprijinul retoric, cât și în ceea ce privește furnizarea de arme. În februarie, Kremlinul a condamnat ceea ce a numit remarcile „absolut inacceptabile” ale ministrului britanic de externe Liz Truss cu privire la riscul unui conflict între Rusia și NATO după ce Moscova a invadat Ucraina.

Joi, Putin a citat trimiterea de către Margaret Thatcher, în 1982, a marinei britanice pentru a prelua Insulele Falkland de la Argentina, ca răspuns la comentariile premierului Boris Johnson, care a afirmat că invazia rusă în Ucraina a fost un „exemplu perfect de masculinitate toxică” și că nu s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi fost femeie.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii