Rusia a arestat un jurnalist care s-a opus ofensivei din Ucraina

Renumită pentru opoziția ei explicită față de invazia rusă a Ucrainei, jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost arestată pentru „discreditarea” armatei.

Marina Ovsiannikova, a devenit faimoasă pentru declarațiile ei împotriva ofensivei din Ucraina. Aceasta a fost arestată miercuri (10 august) pentru „discreditarea” armatei ruse, a declarat avocatul ei.

„În prezent lucrăm cot la cot cu anchetatorii. A fost deschisă o anchetă împotriva Marinei pentru „diseminarea de informații false” despre armata rusă, a declarat avocatul Dmitri Zakhvatov.

Anchetatorii trebuie acum să decidă dacă Ovsiannikova va fi arestată preventiv sau va rămâne liberă în așteptarea procesului.

De la sfârșitul lunii iulie, jurnalista a primit deja de două ori amenzi pentru aceleași fapte, în special pentru mesajele ce criticau ofensiva din Ucraina publicate pe rețelele de socializare.

În Rusia două astfel de condamnări la mai puțin de șase luni deschid calea unui dosar penal, cu potențiale consecințe juridice mult mai grele.

Marina Ovsiannikova a devenit celebră la mijlocul lunii martie după ce a apărut, pe platourile de filmare ale unui canal de televiziune pro-Kremlin pentru care lucra. În timpul discursului ei, aceasta a purtat o pancartă care denunța ofensiva din Ucraina și „propaganda” presei controlate de Kremlin.

Imaginile au făcut rapid înconjurul lumii. Mulți i-au lăudat curajul, într-un context de reprimare a oricărei voci critice din Rusia. Cu toate acestea, ea nu este unanimă în cadrul opoziției ruse, unii încă reproșându-i anii petrecuți lucrând pentru canalul Pervy Kanal, platforma principală folosită de Kremlin pentru difuzarea propagandei ruse.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *