Rotativa premierilor și în Bulgaria: Guvernul Denkov a demisionat

Guvernul bulgar condus de Nikolai Denkov și-a anunțat, ieri, demisia, potrivit G4Media. Coaliția de guvernare, fomată din partidele GERB și Continuăm Schimbarea, a convenit anul trecut o rotație la vârful guvernului, după modelul rotativei din România.

În fața deputaților, premierul Nikolai Denkov a anunțat că demisia guvernului este o invitație adresată GERB de a începe negocierile privind rotația. El a promis că, în zilele următoare, vor fi prezentate rezultatele cabinetului din ultimele nouă luni, enumerând în fața deputaților câteva dintre realizările puterii executive.

Noul premier ar urma să fie Maria Gabriel, fost comisar european și vicepremier din partea GERB. Dar între liderii acestei coaliții au apărut, deja, tensiuni.

Liderul GERB, Boiko Borisov, a amenințat cu declanșarea de alegeri anticipate, ceea ce ar însemna o nouă criză politică pentru Bulgaria, țară care a traversat o perioadă de doi ani fără guvern.

Guvernul demisionar va continua să-și îndeplinească, totuși, atribuțiile până la alegerea unui nou guvern.

Copreședintele partidului Continuăm Schimbarea, fostul premier Kiril Petkov, a remarcat că este prima dată în istoria Bulgaria când un premier demisionează, pentru că așa a promis.

Până acum, negocierile dintre GERB și Continuăm Schimbarea nu au început cu privire la modul exact în care va continua formula de guvernare.

Borisov și Gabriel au lipsit din sala de plen în timpul votului, pentru că ei participă la congresul Partidului Popular European (PPE) de la București.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *