Romgaz a finalizat achiziția pachetului Exxon, în proiectul de la Marea Neagră

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaz din România, a anunțat astăzi că a finalizat tranzacția de achiziție a pachetului ExxonMobil, în proiectul de exploatare a gazelor de la Marea Neagră, potrivit unui anunț al companiei la Bursa de Valori București. Potrivit reprezentanților companiei, tranzacția a fost condiționată de îndeplinirea unor condiții suspensive, care au fost duse la îndeplinite.

Odată finalizată tranzacția, se poate trece la următoarea etapă, cea mai importantă, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude. „Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România, în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapă de dezvoltare-exploatare, în cel mai scurt timp”, a spus acesta, potrivit economedia.ro.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, la rândul său, că finalizarea achiziției de către Romgaz a participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obținerea independenței energetice a României, și asta într-un moment dificil, nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă.

„În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră. România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”, a afirmat ministrul Energiei.

Anterior, compania americană, ExxonMobil (care cumpărase anterior, la rândul său, participația în anul 2008), şi OMV Petrom au deținut în cote de 50%  proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte de gaze naturale de aproape 100 de miliarde de metri cubi.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, din zăcămintele offshore de mare adâncime din Marea Neagră, primele gaze ar urma să fie extrase în anul 2027, în timp ce premierul Nicolae Ciucă a anuțat că exploatările de gaze nu trebuie să înceapă mai târziu de anul 2026.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *