Românii vor reducerea mandatului președintelui

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, 82% dintre români consideră că reducerea mandatului președintelui la 4 ani este o idee bună. 15,3% dintre respondenți au declarat că această modificare ar fi o idee proastă, în timp ce 2,7% nu au știut sau nu au răspuns.

O altă problemă abordată în sondaj a fost tandemul președinte – premier. Când li s-a cerut părerea cu privire la apartenența acestora la aceeași tabără politică, 48,5% dintre români au considerat că ar fi mai bine ca cei doi să facă parte din aceeași tabără, pentru a evita certurile și instabilitatea.

De cealaltă parte, 49,4% au susținut că ar fi benefic ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite, pentru a se controla reciproc, chiar cu riscul de a avea divergențe și instabilitate. Un procent de 2,1% dintre participanți au declarat că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI, și a implicat un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *