Românii, campioni la cheltuieli pentru mâncare, dar și la risipă alimentară

Costurile pentru alimente au crescut cu 10% în 2023, însă românii aruncă anual aproximativ 70 de kg de mâncare pe cap de locuitor. După cheltuielile pentru locuință, alimentația reprezintă principala sursă de cheltuieli pentru majoritatea românilor.

Deși costurile crescute ar trebui să ne determine să fim mai atenți la gestionarea alimentelor, cele mai recente statistici Eurostat arată că românii aruncă anual în jur de 70 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor. Această practică este în concordanță cu trendul global, unde o treime din alimentele destinate consumului ajung să fie risipite.

Uniunea Europeană se confruntă și ea cu o problemă serioasă de risipă alimentară, cu 58 de milioane de tone de mâncare aruncate anual. Gospodăriile sunt principala sursă de deșeuri alimentare, contribuind cu 61%, în timp ce serviciile alimentare aduc un aport de 26%, iar comerțul cu amănuntul cu 13%.

În ceea ce privește tipurile de alimente aruncate cel mai des în România, statistica arată că românii irosesc în special alimente gătite (36%), urmate de pâine și produse de panificație (17%) și alimente conservate (14%). Această situație este în linie cu datele la nivel global, unde 14% dintre alimente nu ajung niciodată să fie puse în vânzare și se pierd după recoltare.

Facebook

Comentarii

171 de răspunsuri

  1. order generic propecia without prescription: propecia – buying cheap propecia no prescription

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *