Românii au cea mai mare încredere în președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Potrivit unui sondaj recent, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se numără printre politicienii străini în care românii au cea mai mare încredere.

Numărul românilor care spun că nu au încredere în diverși lideri străini este mai mare decât al celor care spun că au, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde și citat de G4Media.

Maia Sandu se bucură de încrederea a 38% dintre cei chestionați. Sandu este urmată de președintele francez Emmanuel Macron (29%) și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky (25%).

Președintele sârb Aleksandar Vucic, premierul olandez Mark Rutte și președintele rus Vladimir Putin sunt la capătul listei.

Sondajul a atins, de asemenea, probleme mai sensibile, cum ar fi războiul din Ucraina.

Aproape jumătate dintre românii chestionați consideră că Ucraina ar trebui să înceapă procedurile de negociere cu Rusia, în timp ce 28% spun că ar trebui să lupte până la capăt.

Unul din trei respondenți consideră că victoria pentru Ucraina ar însemna recuperarea tuturor teritoriilor pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv a Crimeei.

Românii se opun ferm ca țara lor să trimită arme Ucrainei (71%). În schimb, aceștia consideră că România ar trebui să ofere ajutor umanitar (64%) și să primească refugiați (52%).

Moldova, Spania, Italia și SUA sunt privite de cei chestionați drept state prietenoase cu România.

Mai mult de unul din doi români consideră Rusia drept un „stat inamic”.

Ungaria, Olanda, Serbia și, într-o măsură mai mică, Bulgaria, Ucraina și Polonia sunt considerate drept state concurente.

Aproximativ 40% dintre români spun că nu pot da un răspuns la întrebarea privind apartenența Ucrainei la UE sau NATO.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 24 – 31 octombrie prin intermediul telefonului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *