Scandalul vaccinurilor anti-Covid: Pfizer cere României peste jumătate de miliard de euro

România vs Pfizer: Negocieri dificile privind plata dozelor de vaccin anti-COVID-19 comandate, dar nefolosite. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a exprimat speranța că România va ajunge la o înțelegere cu compania Pfizer în ceea ce privește achiziționarea a 29 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Într-un interviu acordat jurnalistului Euronews România, Vitalie Cojocari, Rafila a subliniat că producătorul cere nu mai puțin de 550 de milioane de euro pentru aceste doze.

„Pozitia Pfizer este de solicitare a plății acestei sume care reprezintă cele aproape 29 de milioane de doze care nu au fost achiziționate”, a explicat ministrul Rafila.

În cadrul discuției ministrul a evidențiat că Ungaria și Polonia se află în aceeași situație și a subliniat că este necesară găsirea unei soluții pentru toate părțile implicate:

„Sunt trei țări în situația noastră. România, Ungaria și Polonia sunt în aceeași situație. Eu ce să vă spun? M-ați întrebat câte vaccinuri aruncăm? Am aruncat destule”, a precizat Rafila.

Aproximativ 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada imediat următoare, evidențiind nevoia de gestionare eficientă a stocurilor de vaccinuri. În plus, ministrul a adus în atenție că unii producători, cum ar fi Moderna, au fost mai înțelegători și au încheiat contracte fără a mai solicita achiziționarea dozelor pentru care țara noastră deja se angajase.

În contextul negocierilor cu Pfizer, România se confruntă cu o situație juridică complexă, fiind dată în judecată de compania farmaceutică pentru neplata dozelor comandate în mai 2021.

Această dispută face parte din contextul mai amplu al gestionării vaccinurilor anti-COVID-19 în România. În decembrie 2023, DNA a solicitat urmărirea penală pentru mai mulți oficiali, inclusiv fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu, în legătură cu achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei. De asemenea, România se află printre țările din Uniunea Europeană care au aruncat o proporție semnificativă din dozele primite, conform unei analize realizate de Politico.

Politico a raportat că țara noastră se află pe locul al cincilea în UE în ceea ce privește numărul de doze aruncate, cu aproape 10 milioane de doze.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *