Románia vállalja, hogy 2026 közepéig 30 000 feltöltési pontot telepít

Románia ambiciózus projektbe kezd az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának fejlesztésére, különös tekintettel az elektromos járművekre. Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa elárulta, hogy a Nemzeti Fellendülési és Ellenállóképességi Tervben olyan projektek szerepelnek, amelyek a közúti járművek töltőpontjainak hálózatának jelentős változtatását célozzák, és 2026 közepéig legalább 30 000 ilyen pontot telepítenek. .

Az említett tervben szereplő projektek nemcsak a töltőpontok számának növelésére korlátozódnak, hanem az alternatív üzemanyagok országos infrastruktúrájának fejlesztését is célozzák, elősegítve a bioüzemanyagok és a szintetikus üzemanyagok fenntartható felhasználását a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Az Európai Bizottságban jelenleg zajló viták keretében vizsgálják a fenntartható alternatív üzemanyagok támogathatóságának meghatározását, célja a tiszta energiaforrásokra való átállás támogatásának lehetőségeinek bővítése. Adina Vălean hangsúlyozta az alternatív üzemanyagok fenntartható folyékony alternatíváinak fenntartásának és fejlesztésének fontosságát a meglévő autóflották szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítása és az átállási költségek csökkentése érdekében.

Ami a finanszírozást illeti, a jelenlegi európai ciklus végén Románia egymilliárd euró értékű forrásból részesülhet közlekedéssel kapcsolatos projektekre, különösen az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pénzügyi eszközéből. Ezek a források a közlekedési infrastrukturális beruházásokon felül állnak, amelyek nemcsak a klasszikus szempontokra koncentrálnak, hanem olyan innovációkra is, mint a töltőállomások, forgalomirányítási rendszerek és multimodális terminálok. Az Európai Unió eddig 27 millió eurót különített el Románia töltőállomásokkal kapcsolatos projektjeire, kiemelve az ország jelentős hozzájárulását a közlekedés fenntartható jövője felé való tereléséhez.

Facebook

Comentarii

95 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *