România trimite militari pentru operațiunile de la Marea Roșie

România va participa cu soldați la operațiunile militare ale UE și SUA de la Marea Roșie, împotriva rebelilor houti. Potrivit G4Media, președintele Klaus Iohannis a transmis către Parlament o cerere pentru aprobarea participării militarilor români la operațiunile UE și SUA din Marea Roșie.

Președintele Iohannis a aprobat participarea cu până la cinci militari români la operaţiunea ASPIDES, lansată de Uniunea Europeană la data de 19 februarie, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Roșie.

De asemenea, președintele solicită aprobarea Parlamentului pentru participarea Armatei României la operațiunea internațională, aflată sub comanda SUA, lansată pe 18 decembrie 2023 în zona de responsabilitate din Marea Roşie. Începând cu anul 2024, acolo ar urma să meargă cel mult trei militari români.

Într-o altă scrisoare, președintele cere Parlamentului să aprobe ca România să participe, cu soldați și o navă militară, la acțiunea de deminare din Marea Neagră, coordonată de Turcia.

Totodată, șeful statului solicită aprobarea pentru tranzitarea teritoriului țării de către echipamente militare care au fost donate de Estonia către Ucraina.

Potrivit documentului, propunerile au fost înaintate de premierul Marcel Ciolacu, după o consultare prealabilă cu CSAT. Fondurile necesare misiunilor sunt asigurate din bugetul MApN.

Cele trei scrisori vor intra la vot în plenul comun al Parlamentului, pe data de 22 aprilie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *