România oferă energie din surse nucleare Republicii Moldova

Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat, astăzi, la Cernavodă, un memorandum pentru cooperare pe termen lung, în sectorul energetic.

Potrivit Memorandumului, România va oferi Republicii Moldova energie din noile capacităţi ce urmează să intre în exploatare: în principal, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și reactoarele modulare ce urmează să fie construite.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bânzari, a subliniat că și anul trecut Nuclearelectrica a ajutat Energocom să asigure energia electrică pentru consumatorii din Republica Moldova. „Ne propunem să consolidăm acest parteneriat, să diversificăm sursele de energie şi să avem surse de energie stabile. Suntem încrezători că proiectele demarate vor deschide noi orizonturi de colaborare”, a spus Victor Bânzari.

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a salutat, de asemenea, încheierea acestui memorandum și a subliniat că România a sprijinit, în ultimul an și jumătate, Republica Moldova în mai multe domenii, printre care și cel energetic.

Prezent la evenimentul de la Cernavodă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că proiectele în domeniul energiei nucleare sunt dificil de realizat, dar că România le va pune în practică și va sprijini, prin intermediul acestora, și securitatea energetică a Republicii Moldova.

Energia nucleară asigură 10% din necesarul total de energie electrică, la nivel mondial

La nivel mondial, energia nucleară asigură 10% din necesarul total de energie electrică şi se estimează că va creşte la aproximativ 17%.

În Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră.

România şi-a stabilit obiective de decarbonizare foarte ambiţioase, printre care reducerea emisiilor cu 55% până în 2030; reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030.

Proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica se însciu în aceste deziderate, fiind investiţii verzi. Se apreciază că exploatarea Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune.

Proiectele privind energia nucleară ale României, estimate de 12 miliarde de euro

Nuclearelectrica are un rol major în realizarea obiectivelor energetice ale României, contribuind totodată la securitatea energetică regională prin creşterea capacităţii de producţie de energie nucleară a României până în 2030.

Proiecte strategice de investiţii ale țării noastre în domeniul nuclerar sunt estimate la peste 12 miliarde de euro și presupun retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 și dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power.

Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari – 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Energocom este o companie deţinută 100% de statul moldovean. A fost creată în anul 2004 și comercializează gaze şi energie electrică; este, de asemenea, responsabilă cu stocarea gazelor.

Din octombrie 2022, compania din Republica Moldova este membru al operatorului pieţei româneşti de gaze şi energie electrică şi al platformelor de schimb de mărfuri energetice Bursa Română de Mărfuri. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *