România și UE ajută Republica Moldova să facă față crizei energetice

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un sprijin de 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice, din care 50 de milioane reprezintă suport pentru compensarea facturilor, a anunțat, la Chișinău, preşedinta Comisiei Europene. În cadrul conferinței de presă cu Ursula von der Leyen, președinta Maia Sandu a spus: ”Mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”.

Potrivit Inei Guțu, reporter la Radio Chișinău, Ursula von der Leyen a declarat că sprijinul comunităţii europene pentru Republica Moldova, în ultimul an, a fost în valoare de 840 de milioane de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi, la care acum se adaugă cele 250 de milioane de euro, pentru a face faţă crizei energetice generate de războiul din Ucraina.

La rândul său, președinta Maia Sandu a mulţumit României, datorită căreia cetăţenii Republicii Moldova au curent electric. ”Conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european NSOE reprezintă un adevărat colac de salvare când Republica Moldova nu mai poate cumpăra energie nici din Ucraina, şi nici de la centrala de Cuciugrani, din stânga Nistrului”, a subliniat Maia Sandu.

90% din energia electrică, importată din România

Corespondenta Radio România Actualități la Chișinău, Ina Guțu, precizează că ”România a fost prima țară care a venit în ajutorul Republicii Moldova la 1 noiembrie, atunci când Centrala de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistriană, care asigura circa două treimi din necesar pentru malul drept al Nistrului, a suspendat livrările. Înainte de aceasta, la mijlocul lunii octombrie, Ucraina, care acoperea o treime din necesarul Republicii Moldova, a întrerupt furnizarea electricității invocând bombardarea infrastructurii sale energetice de către armata rusă”.

90% din necesarul de energie electrică din Republica Moldova este importat acum din România. Măsurile de raționalizare impuse de guvern, au redus consumul de gaze în Republica Moldova, în octombrie, cu 57% față de aceeași lună a anului trecut, iar în cazul electricității reducerea cu peste 14%, transmite Radio România Actualități.

  • Sursa foto: presedinte.md
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *