România și Polonia, statele europene spre care s-au îndreptat cei mai mulți refugiați ucraineni, în luna mai

Harta refugiati, Ucraina - luna mai

Potrivit Eurostat, în luna mai, Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, în luna mai – 96.085 de persoane, fiind urmată de România – 20.435 de refugiați și Bulgaria – 19.860 de refugiați.

Deși Polonia găzduiește cei mai mulți refugiați, studiul Eurostat arată că numărul de ucraineni a crescut, însă, în patru state membre ale UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate, luna trecută, în România – cu 9.575 de persoane mai mult decât aprilie, și în Danemarca – cu 1.040 de persoane mai mult. În schimb, cifrele au scăzut în 18 state membre ale UE. Între acestea, cea mai mare scădere este observată în Polonia – cu 329.535 de persoane mai puțin decât în luna precedentă, dar și în Bulgaria – cu 41.610 de persoane mai puțin și Franța – cu 14.535 de persoane mai puțin.

Comparativ cu populația fiecărui stat membru, cea mai mare proporție de cetățeni ucraineni cărora li s-a acordat protecție temporară, în luna mai, s-a înregistrat în Lituania (6,1 cu protecție temporară la o mie de locuitori), urmată de Cipru (3,5) și Bulgaria (2,9).

De la declanșarea războiului, din 24 februarie și până acum, se estimează că peste 6 milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit țara, găsind adăpost în țările vecine. Cel mai mare număr de refugiați continuă să găzduiască Polonia – peste 4 milioane de persoane și România – peste un milion de refugiați, vama Siret fiind principalul punct de intrare în țară.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii