România și Bulgaria primesc 85 de milioane de euro pentru consolidarea frontierelor UE

Luni, Comisia Europeană a anunțat, în parteneriat cu Bulgaria și România, lansarea a două cadre de cooperare menite să consolideze gestionarea frontierelor și a migrației în regiune. Potrivit comunicatului oficial emis de executivul european și preluat de G4Media, acest demers vine în susținerea consolidării capacităților naționale la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Prin intermediul unui nou program de finanțare în valoare de 85 de milioane de euro, inclus în cadrul Instrumentului de gestionare a frontierelor și a vizelor (BMVI) pentru perioada 2021–2027, România și Bulgaria au acum posibilitatea de a solicita fonduri suplimentare.

Fondurile pot fi direcționate către extinderea sau modernizarea sistemelor existente de supraveghere a frontierelor, achiziționarea de mijloace de transport echipate cu tehnologie de termoviziune, achiziționarea de echipamente de operare precum camere de detectare a mișcării și camere de termoviziune, sau dezvoltarea și modernizarea sistemelor existente.

Cadrele de cooperare sunt rezultatul implementării cu succes a proiectelor-pilot privind procedurile rapide de azil și de returnare inițiate în martie 2023. Acestea marchează trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile în gestionarea frontierelor și a migrației.

În octombrie 2023, la șase luni de la punerea în aplicare a proiectelor-pilot, Comisia Europeană a evaluat progresele înregistrate, evidențiind rezultatele tangibile obținute în domeniul procedurilor accelerate de azil, returnărilor efective, gestionării frontierelor și consolidării cooperării cu țările vecine.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *