România se așteaptă la o creștere a PIB-ului cu 0,8%, datorită noilor modificări fiscale

Modificările Codului fiscal, neaprobate încă de Guvernul României, vor aduce venituri suplimentare de cel puțin 12 miliarde lei (2,4 miliarde euro), sau o creștere de 0,8% a PIB-ului anual.

Aproximativ o treime din bani, sau mai exact 4 miliarde de lei, vor proveni doar din impozitul mai mare pe proprietățile imobiliare, care va fi calculat pe baza prețurilor de referință mai mari folosite de notari – în locul valorilor mai mici utilizate în prezent de municipalități.

Drept urmare, în București și în alte orașe mai mari, impozitul pe proprietăți imobiliare ar crește cu aproximativ 60%, potrivit estimărilor, cu toate acestea, municipalitățile pot opta pentru folosirea unor valori mai mici.

O scădere a pragului pentru regimul de impozitare preferențial extins la microîntreprinderi va aduce la rândul ei venituri suplimentare bugetare de 2,5 miliarde lei, în timp ce creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 8% de la 5% în prezent ar genera venituri suplimentare de 2 miliarde lei.

Și celelalte modificări sunt de așteptat să aducă venituri suplimentare mai mici – dar numeroase. Impozitul de 40% pe veniturile jucătorilor este încă supus negocierilor – dar ar genera venituri suplimentare de 1,2 miliarde de lei față de regimul actual de impozitare progresivă.

Cota de TVA aplicată restaurantelor, serviciilor de catering și serviciilor hoteliere va crește la 9% de la 5% (+581 milioane lei), iar cota TVA aplicată băuturilor de tip cola va crește la 19% de la 9% (+830 milioane de lei).

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii