România se alătură unui consorțiu pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare

Un consorțiu internațional format din România, Belgia și Italia, în colaborare cu compania americană Westinghouse Electric, a semnat ieri un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici și modulari rapizi, răciți cu plumb.

Această înțelegere a fost semnată după o întrevedere dintre președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, desfășurată în prezența reprezentanților ambasadelor Italiei și Statelor Unite la Bruxelles.

Entitățile implicate în proiect sunt RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară, din Mioveni, Argeș), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia), ENEA (Agenția Națională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie și Dezvoltare Economică Durabilă), SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară, din Mol, Belgia) și WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA).

Semnarea acestui document reprezintă o extindere a colaborării economice și tehnico-științifice discutate în cadrul întâlnirii dintre președintele Iohannis, premierul Alexander De Croo și Regele Belgienilor, Majestatea Sa Philippe.

Președintele Iohannis a subliniat importanța acestei colaborări, evidențiind faptul că cercetarea în domeniul nuclear necesită resurse semnificative, iar cooperarea la nivel internațional este esențială pentru progresul în acest domeniu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *