România, printre țările invitate să participe la parada militară de Ziua Națională a Franței

Franţa sărbătoreşte, astăzi, Ziua Naţională prin tradiţionala paradă militară, care este organizată, ca în fiecare an, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées. Războiul care se poartă la porţile Europei dă un caracter aparte acestei defilări, ţările de pe flancul estic al NATO şi trupele franceze desfăşurate în această regiune fiind în centrul evenimentului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un mod simbolic, care denotă solidaritatea țărilor europene, defilarea din capitala Franței a fost deschisă de drapelele a nouă state invitate, majoritatea dintre ele vecine Rusiei sau Ucrainei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Trupe franceze recent desfăşurate pe flancul de est participă, de asemenea, la defilare. În România, Franța a desfășurat, din luna martie, 500 de militari și participă la misiuni de apărare în terestră și aeriană în Estonia și Polonia.

Un detașament din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, format din 12 militari, participă, din partea României, la parada militară. Potrivit unui comunicat al MApN, patru militari vor face parte din detașamentul de paradă al tuturor statelor invitate, iar alți opt militari vor forma garda Drapelului Național al României.

Tema defilării din acest an este „Împărtăşirea flăcării”, o triplă referinţă la legătura armată-naţiune, la flacăra Rezistenţei întrupată de Hubert Germain – ultimul dintr-un grup de luptători decoraţi pentru că au ajutat la eliberarea Franţei de sub ocupaţie nazistă, decedat anul trecut -, şi la flacăra olimpică a cărei depozitară este Franţa până la Jocurile Olimpice, pe care Parisul le va găzdui în 2024, potrivit Digi24.

În total, în jur de 6.300 de persoane, alături de 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai şi 181 de vehicule motorizate vor participa la paradă. În acest an, parada va prilejui şi expunerea noilor echipamente ale armatei franceze, precum vehiculul blindat de recunoaştere Jaguar şi vehiculul blindat de nouă generaţie Griffon, care va înlocui treptat vehiculul blindat (VAB) în Forţele terestre. Sunt așteptate să defileze și 14 unități de trupe marine, care sărbătoresc 400 de ani de existență.

Președintele Emmanuel Macron, care participă la paradă, va susține apoi un discurs, urmând să se adrseze francezilor într-un context politic tensionat, după ce coaliţia sa a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în urma alegerilor din iunie.

În ciuda faptului că Franța se confruntă o caniculă puternică, Ziua Națională va fi marcată cu focuri de artificii care vor lumina cerul, în cursul serii, în zona Turnului Eiffel.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii