România prezintă „primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume”

Premierul României, Nicolae Ciucă, și-a surprins miercuri cabinetul, prezentându-i un nou membru, care funcționează complet pe bază de inteligență artificială.

Ciucă l-a prezentat pe noul „consilier onorific”, numit Ion, celorlalți miniștri ai săi în cadrul unei demonstrații, pe un ecran digital apărând un chip și cuvinte, care răspunde la indicațiile premierului împreună cu o voce computerizată.

„Ion” a fost dezvoltat de cercetători români și va folosi inteligența artificială pentru a „capta rapid și automat opiniile și dorințele” transmise de cetățenii români, a declarat Ciucă.

„Vorbim despre primul consilier guvernamental care utilizează inteligența artificială”, atât la nivel național, cât și internațional, a spus el.

Românii își vor putea trimite ideile prin intermediul unui site de însoțire (ion.gov.ro), precum și prin intermediul rețelelor de socializare și al unor locații în persoană. „Ion” va sintetiza apoi contribuțiile lor pentru a fi luate în considerare de Guvern, potrivit coordonatorului echipei de cercetare, Nicu Sebe. Utilizatorii nu vor primi, însă, un răspuns din partea lui Ion însuși.

În schimb, ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja, al cărui cabinet supervizează proiectul, a explicat că Ion va analiza informațiile pe care le va primi și va întocmi rapoarte cu privire la prioritățile românilor.

Însă Kris Shrishak, cercetător în domeniul tehnologiei la Consiliul irlandez pentru libertăți civile, a declarat că această tehnologie ar trebui folosită cu prudență, ridicând întrebări cu privire la modul în care Ion va alege ceea ce consideră prioritar din mesajele pe care le primește.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *