România a ocupat poziția a doua în topul producătorilor de gaze naturale din Uniunea Europeană, în primul trimestru al anului 2024, contribuind cu 29% din producția totală a Uniunii, conform unei analize realizate de economica.net.
România a produs 2,4 miliarde de metri cubi de gaze în această perioadă, fiind depășită doar de Olanda, care a contribuit cu 2,7 miliarde de metri cubi. Germania a furnizat 1 miliard de metri cubi, situându-se pe locul trei în clasament.
Specialiștii estimează că România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE începând cu anul 2027.
Acest scenariu se bazează pe așteptările privind debutul producției din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră și pe scăderea estimată a producției Ţărilor de Jos, odată cu închiderea câmpului Groningen.
Pe de altă parte, consumul de gaze naturale în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 2% în primul trimestru al anului 2024, ajungând la 111 miliarde de metri cubi, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Această scădere a permis europenilor să fie mai puțin dependenți de importurile externe, în special de cele din Rusia.
Nivelul de umplere a depozitelor de gaze a scăzut de asemenea cu 29%, de la 95% la 68%, în conformitate cu consumul crescut în timpul iernii. Totuși, acest nivel este cu 1 punct procentual mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, menținându-se peste media istorică.
În ceea ce privește importurile de gaze, 59% provin din gazele aduse prin conducte, iar 41% sunt livrări de gaz natural lichefiat. Norvegia continuă să fie principalul furnizor de gaze prin conducte către UE, având o cotă de 54%, urmată de Africa de Nord și Rusia.