Impozitarea firmelor mici – România negociază cu Comisia Europeană

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat, astăzi, că se negociază în continuare cu Comisia Europeană cu privire la scăderea pragului veniturilor pentru microîntreprinderi. În viziunea sa, România a îndeplinit deja acest jalon din PNRR, dar discuțiile tehnice continuă cu executivul comunitar.

„Se va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. (…) România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi. Haideţi să ne uităm pe partea economică. Discutăm în continuare cu Comisia, nu numai noi de la Fonduri Europene”, a spus Câciu, la sediul PSD, citat de Agerpres.

El a arătat că plafonul de impozitare pe venituri a microintreprinderilor este acum de 500.000 euro. Comisia Europeană a considerat, potrivit premierului Marcel Ciolacu, că impozitarea microîntreprinderilor este prea lejeră în România și a cerut măsuri mai drastice, vorbindu-se chiar de o coborâre a pragului la 100.000 de euro și chiar 50.000 de euro, cât ar cere acum autoritățile de la Bruxelles.

Plafonul pentru microîntreprinderi este cuprins în Jalonul 206 din cererea de plată numărul trei a României, acum în discuție, și ar implica modificarea Codului Fiscal.

„Negociem, continuă discuţiile tehnice cu Comisia Europeană şi o să fie, din punctul meu de vedere, un rezultat pozitiv, a spus astăzi ministrul Adrian Câciu.

Ministrul Fondurilor Europene a amintit că, la fel, au existat negocieri cu CE și pe marginerea cererii de plată nr. 2 din PNRR. „România trebuie să negocieze, să concilieze punctele divergente cu Comisia. Nu e nimic deosebit”, a adăugat ministrul.

România așteaptă aprobarea cererii de plată nr.3 din PNRR, după ce a depus o solicitare în acest sens în decembrie 2023. Sumele aferente acestei cereri se ridică la aproximativ 2,7 miliarde de euro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *