România, locul 56 în indexul libertății presei pe 2022

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a prezentat, astăzi, cu ocazia Zilei internaţionale a libertății presei, raportul asupra presei din 188 de state. Conform acestui raport, România se află pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 și 2021) s-a situat pe locul 48, ieşind acum din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și clasându-se în categoria celor cu o „situație problematică”.

În topul listei, se află ţările nordice: Norvegia – locul 1, Danemarca – locul 2 și Suedia – locul 3, unde presa se bucură de cea mai mare libertate a presei. La polul opus, Rusia ocupă poziția 155, iar Belarus – locul 153.

Indexul presei, realizat de Organizaţia Reporteri fără Frontiere, subliniază că există o polarizare masivă în rândul fostelor state comuniste din Europa Centrală și de Est. Pe de-o parte, Estonia și Lituania, două foste state comuniste, ajung să ocupe pozițiile 4, respectiv 9, anul acesta. Raportul mai arată că, datorită schimbării guvernelor în Republica Moldova și Bulgaria, aceste două țări cunosc speranța unei îmbunătățiri a situației jurnaliștilor.

Potrivit raportului, în regimurile democratice, polarizarea mediatică întărește și menține diviziunile din cadrul societăților, fiind dat exemplul Statelor Unite – locul 42. Reapariția tensiunilor sociale și politice este accelerată de rețelele de socializare și de noile medii de opinie, în special în Franța – locul 26.

În iulie 2021, Comisia Europeană a criticat Polonia – acum pe locul 66 şi Ungaria – locul 85 – pentru subminarea independenţei presei. Cel mai prost scor în rândul libertății presei din Uniunea Europeană – locul 108 – îl ocupă Grecia.

În raportul ce însoțește Indexul RSF, se arată că intervenția militară din Ucraina a avut drept ținte precise şi organizațiile de presă. „În Europa de Est, dincolo de tragediile umane, războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei are efecte devastatoare asupra libertății presei din regiune. Nu mai puțin de cinci jurnaliști și lucrători din mass-media au murit în urma după prima lună de război, care a început la 24 februarie 2022”, se arată în raport.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The whole glance of your site is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here sklep internetowy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *