România lipsește! Opt premieri est-europeni cer acțiune împotriva dezinformării ruse

Într-o scrisoare deschisă publicată miercuri, 29 martie, opt prim-miniștri din țările est-europene, aflate în prima linie a confruntării cu propaganda rusă, cer platformelor digitale să acționeze împotriva dezinformării – relatează Agence Europe. Dintre semnatari lipsește, inexplicabil, șeful guvernului român, Nicolae Ciucă. Apelul a fost lansat de guvernul de la Chișinău.

Petr Fiala (Republica Cehă), Eduard Heger (Slovacia), Kaja Kallas (Estonia), Krišjānis Kariņš (Letonia), Mateusz Morawiecki (Polonia), Ingrida Šimonytė (Lituania), Dorin Recean (Moldova) și Denys Shmyhal (Ucraina) consideră că Internetul a devenit un „câmp de luptă virtual”, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Instrumentalizate de „puteri străine ostile”, rețelele sociale au devenit „canale importante de răspândire a narațiunilor false și manipulatoare. Reclamele plătite și amplificarea artificială pe platformele Meta, inclusiv pe Facebook, sunt adesea folosite pentru a îndemna la violență și pentru a destabiliza guvernele”, se arată în luarea de poziție a premierilor est-europeni.

Aceștia solicită companiilor în cauză să se asigure că nu sunt folosite pentru a propaga conținut „care promovează războiul și justifică crime de război, crime împotriva umanității sau alte forme de violență”.

În acest sens, cosemnatarii propun o serie de acțiuni: abținerea de a accepta plăți de la persoanele sancționate pentru încălcarea drepturilor omului; proiectarea de algoritmi care favorizează „adevărul mai degrabă decât angajamentul”; facilitarea accesului cercetătorilor la date, pentru a înțelege mai bine campaniile de manipulare; alocarea de resurse financiare suficiente și de personal pentru moderarea conținutului; abordarea dezinformării generate de inteligența artificială; stabilirea unei interpretări globale consecvente a reglementării și autoreglementării în această sferă.

Apelul țării noastre este făcut în contextul participării Republicii Moldova la cel de-al doilea Summit pentru democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, la care participă cu un discurs național președinta Maia Sandu”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului Republicii Moldova.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *