România insistă pentru aderarea la Schengen

Ministrul român de interne, Lucian Bode, a cerut sprijinul comisarului european Ylva Johansson pentru aderarea României la Spațiul Schengen în cadrul Consiliul de Justiție și Afaceri Interne de la Praga.

Subiectele de pe agenda de discuții din cadrul Consiliului de Justiție au inclus aspecte precum impactul războiului din Ucraina asupra securității europene, interoperabilitatea sistemelor IT europene, provocările viitoare în domeniul migrației și consolidarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor.

Bode a subliniat că în ciuda discuțiilor din cadrul acestui Conslilu abordarea subiectului privind aderarea României la spaţiul Schengen au fost unul dintre obiectivele prioritare ale călătoriei sale la Praga.

 „În marja Consiliului, am avut o întâlnire bilaterală foarte bună cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne care este de asemenea și o prietenă a României, căreia i-am mulțumit pentru sprijinul constant arătat eforturilor noastre și i-am cerut sprijinul pentru accelerarea procedurilor la nivel european de aderare a României la spațiul Schengen în cel mai scurt timp. Sunt încrezător in eforturile noastre, iar tendința existenta la nivel european spre aderarea României este favorabila, si trebuie sa o facem fructuoasa ca atare. ” – a declarat acesta.

În calitate de membru al Uniunii Europene, România s-a angajat să implementeze prevederile acquis-ului Schengen care sunt obligatorii de la data admiterii.

Deși evaluările Schengen din ultimii ani au arătat că, România pune în aplicare în mod adecvat normele Schengen, există unele domenii în care se pot aduce îmbunătățiri.

Sunt necesare eforturi suplimentare, în special în domeniul returnării și al Sistemului de Informații Schengen. Într-un spațiu fără controale la frontierele interne, cooperarea polițienească solidă între statele membre, alături de punerea în aplicare eficace a sistemelor informatice la scară largă, în special a Sistemului de Informații Schengen, precum și politicile eficace în materie de returnare și de vize sunt indispensabile

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii