UE: Scade șomajul în rândul tinerilor

Datele recente publicate de Eurostat arată o scădere a numărului de tineri șomeri în majoritatea țărilor UE, însă inegalitățile persistă.

Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative în combaterea șomajului în rândul tinerilor, conform celor mai recente date publicate. În 2022, aproximativ 4,48 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani erau șomeri, reprezentând 6,3% din populația totală a aceleiași grupe de vârstă. Această cifră reprezintă un minim istoric începând cu anul 2009 (9,0%), indicând o tendință descrescătoare.

Cu toate acestea, situația diferă în funcție de țară. Cehia se evidențiază printr-un nivel foarte scăzut al șomajului în rândul tinerilor, cu o cotă de 2,0% din populația totală. Germania și Bulgaria sunt următoarele, ambele înregistrând o rată de 3,3%. Ungaria și Polonia se situează și ele sub pragul de 4%, cu 3,5% fiecare. În schimb, țări precum Spania (11,2%), Grecia (10,6%), Suedia (10,3%) și Cipru (8,8%) se confruntă în continuare cu o cotă ridicată a șomajului în rândul tinerilor.

blank

Comparativ cu anul 2021, majoritatea țărilor UE au înregistrat o scădere a proporției de tineri șomeri în raport cu populația acestora. Cu toate acestea, câteva excepții sunt de menționat. Cipru și Letonia au înregistrat o creștere ușoară de 0,1 puncte procentuale, iar Estonia a înregistrat cea mai semnificativă creștere, de 0,4 puncte procentuale.
România a consemnat o creștere de 0,3 puncte procentuale, comparativ cu 2021, ajungând la un procent de 6% al șomajului în rândul tinerilor.

Datele demonstrează că, deși există progrese în lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor, inegalitățile persistă și sunt necesare eforturi continue pentru a oferi mai multe oportunități de angajare acestui segment important al populației.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.