România îi va permite în continuare Ungariei să importe pe calea ferată combustibil nuclear rusesc

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat că România va continua să permită transportul de combustibil nuclear rusesc, pe calea ferată, către centrala nucleară Pecs. Declarația a fost făcută în urma discuțiilor cu omologul său român al Energiei, Sebastian Burduja.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a precizat că au fost semnate acorduri importante, garantând cooperarea viitoare a României pentru asigurarea securității energetice a Ungariei. Printre acestea se numără și extinderea capacității conexiunii de gaze naturale între cele două țări și pregătirile pentru o nouă conexiune de electricitate.

Transportul de combustibil nuclear rusesc către centrala de la Pecs, care alimentează aproximativ jumătate din energia electrică a Ungariei, a fost anterior realizat prin Ucraina. Cu toate acestea, din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, ruta a fost modificată. Anul acesta au avut loc deja trei livrări pe noua rută, care implică transportul prin România.

În timpul discuțiilor separate dintre ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Peter Szijjarto, au convenit asupra a două noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, ajungând astfel la un total de 14 puncte de trecere. Nu în ultimul rând, Szijjarto a reiterat sprijinul Ungariei pentru aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Uniunii Europene.

Pentru a asigura continuarea funcționării centralei de la Pecs, care are patru unități VVER-440 puse în funcțiune între 1982 și 1987, Ungaria a aprobat recent o prelungire suplimentară a duratei de viață a acestora până în anii 2050. În plus, proiectul Pecs 2, care implică construirea a două reactoare VVER-1200 furnizate de Rosatom, avansează, fiind susținut de un împrumut garantat de statul rusesc.

În ciuda deciziilor altor țări europene de a reduce legăturile energetice cu Rusia, Ungaria a optat pentru continuarea acestui proiect.

Facebook

Comentarii

77 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *